Deus/Diabolus Ex Machina? – Artificial Intelligence and Information Security Organization and Management

This is an open seminar and all are welcome!

Time: 19th May, 15:00-19:30
Place: DSV Forum, lecture hall A

Svensk versionen återfinns längre ner på denna sida

Summary

Automatisation (i.e. AI) can be used both to defend and to attack information systems and social networks. Students from the 2010/2011 Master Program in Information and Communication Systems Security (ICSS) will debate if an artificial intelligence system should be used for access control at a company. The union at the company is against using such a system and claims that workers have the right to know if they are talking to a human or a machine when they log on to an IT system.
Listen how future information security managers debate about potential cyber security problems of the 21st century.

Following the student debates at 17:15, Robert Hoffmann (DSV) will present current projects at the department that use artificial intelligence for teaching.

At 17:30 Markus Huber (former ICSS student, now working as a researcher at Secure Business Austria) will present his research on using AI techniques to trick and attack users on social networks, such as Facebook.

After the presentations the Swedish Association for Information Security (SAISec) will have a wine and cheese gathering to celebrate professor Louise Yngström’s more than 30 years of teaching holistic security at DSV.

Agenda

15:00-17:00 ICSS students debate on using an artificial intelligence (AI) system for access control in a company
17:00-17:15 Break
17:15-17:30 Using artificial intelligence to teach risk analysis
(Robert Hoffmann, DSV)
17:30-18:30 Social network security and automated social engineering attacks
(Markus Huber, Secure Business Austria)
18:30-19:30 Swedish Association for Information Security (SAISec) celebrates more than 30 years of security with professor Louise Yngström

To make sure we have enough wine and cheese for all please send an email to Robert Hoffmann at rhof@kth.se. Inside the email please mention if you are planning to attend:

  1. The debates (yes/no)
  2. Automated social engineering (yes/no)
  3. The wine and cheese party (yes/no)

Markus Huber at Secure Business Austria
http://www.sba-research.org/team/researchers/markus-huber/
http://asebot.nysos.net/

 

Översikt

Du inbjuds härmed till en spännande eftermiddag med diskussion, debatt och dialog om bruk och missbruk av artificiell intelligens inom säkerhet i IT- och informationssystem. Automatisering (till exempel AI) kan både användas för att försvara och för att attackera informationssystem och sociala nätverk. Det är det som är i fokus på eftermiddagens seminarium.

Program

15:00-17:00: Lyssna på hur framtidens IT-säkerhetsexperter resonerar när det gäller potentiella säkerhetsproblem. Studenter på masterprogrammet Information Security Organization and Management (2010/11) debatterar. Den fiktiva frågan handlar om ifall ett AI baserat behörighetssystem kan införas i ett företag. Den lokala fackföreningen är emot införandet och hävdar att anställda har rätt att få veta om de kommunicerar med en verklig eller en slags artificiell säkerhetsansvarig när de loggar in i ett system.

17:00-17:15: Paus

17:15-17:30: Using AI to teach Risk Analysis. Robert Hoffmann (DSV och ICSS master student) kommer att presentera pågående projekt på DSV.

17:30-18:30: Social Network Security and Automated Social Engineering Attacks. Markus Huber (Secure Business Austria; tidigare ICSS student) presenterar forskning om hur man kan använda AI för att lura och attackera användare på sociala nätverk som t ex Facebook.

18:30-19:30: 30 år av informationssäkerhetsutbildning firas. Svenska Föreningen för Informationssäkerhet (SAISec) firar mer än 30 års utbildning inom informationssäkerhetsområdet med professor Louise Yngström. Vin och ost serveras.

Det här är ett öppet och kostnadsfritt seminarium, men för att vara säkra på att alla får plats och får ost och vin behöver vi din förhandsanmälan. Skicka e-post till Robert Hoffmann på rhof@kth.se.

Välkommen!

This entry was posted in At DSV, Digital Systems Security, Event, Location, Presentation, Profile Area, SAS, Unit, Visit. Bookmark the permalink.